8 november 2014

Lutz Jacobi schiet ombudsteam van start

De PvdA gaat in Wassenaar van start met een ombudsteam. Gemeenteraadslid Jan van Noort heeft een tiental vrijwilligers om zich heen verzameld. Zij gaan mensen, ook niet-leden van de PvdA, gratis helpen bij problemen die ze hebben. Het ombudswerk richt zich vooral op klachten over de overheid, maar het kan bijvoorbeeld ook gaan om een geschil met bijvoorbeeld een bank of een ziekenhuis. Tweede Kamerlid Lutz Jacobi komt naar Wassenaar om het ombudsteam te installeren.

,,We willen vooral mensen helpen om zichzelf te helpen,’’ zegt Jan van Noort. Vaak weten mensen die in de knel komen niet bij welke instantie ze terechtkunnen. Ook komt het voor dat ze problemen hebben met het opstellen met een brief. Mensen die in de knel komen kunnen met allerlei problemen terecht bij het ombudsteam, van overlast in de buurt tot juridische touwtrekkerij of gebrekkige huisvesting.

De PvdA heeft in Nederland al 160 ombudsteams, onder meer in Katwijk. Daar heeft Jan van Noort zijn licht opgestoken, voordat hij er hier mee aan de slag ging. Ook heeft hij overlegd met de ,,landelijke PvdA’’.

Er komt een speciaal telefoonnummer voor het team in Wassenaar en er is kantoorruimte gehuurd in het gebouw van de SJW aan de Dokter Mansveltkade. De leden van het ombudsteam hebben stuk voor stuk ervaring met het functioneren van de overheid op het terrein dat ze bestrijken, zoals bijvoorbeeld volkshuisvesting. Jan van Noort heeft gezocht naar mensen die ,,gepokt en gemazeld’’ zijn.

Lutz Jacobi, een Friese boerendochter die sinds 2006 in de Tweede Kamer zit, aarzelde geen seconde toen haar gevraagd werd het team in Wassenaar te installeren. Als politica houdt ze zich vooral bezig met natuur en landschap, maar binnen de partij ook met het ombudswerk. Het is de ambitie van partijvoorzitter Hans Spekman om in alle gemeenten van Nederland ombudsteams op te richten.

Iedereen is welkom als Lutz Jacobi het ombudsteam van start schiet. Dat gebeurt op dinsdagavond 18 november om acht uur in Paviljoen De Zonnehof aan de Duinrellweg.