Lintje voor Jan

29 maart 2022

Jan van Noort,met zijn echtgenote Pauline en zijn opvolger als raadslid Henri van Smirren. Her man de Bruijn (links) souffleerde de burgemeester met persoonlijke wetenswaardigheden over Jan.

Jan van Noort ontving maandag 28 maart, bij zijn afscheid als gemeenteraadslid, uit handen van burgemeester Leendert de Lange de onderscheiding die hoort bij de benoeming tot lid in de Orde van Oranje Nassau.

Jan was in totaal 13 jaar lid van de gemeenteraad. Hij kwam op 14 april 1989 in de raad als vervanger van mevrouw Van de Meij-Klumpert. In de raadsperiode daarna, van 1990 tot 1994,bleef hij aan. Vier jaar geleden werd hij opnieuw gekozen als gemeenteraadslid.

Vanaf 2018 was Jan naast raadslid, voorzitter van de commissie Sociaal Domein, lid van de geloofsbrievencommissie, plaatsvervangend voorzitter van de vertrouwenscommissie en plaatsvervangend lid van de adviescommissie Economisch Vestigingsklimaat: “Je bent er maar druk mee met deze eenmansfractie”, zei de burgemeester in zijn speech. “Maar gelukkig werd Jan geholpen door de commissieleden Inge Bunte en Henri van Smirren.”

Jan is geboren en getogen in Wassenaar en volgde de opleiding van timmerman aan de LTS in Leiden en begon later zeer succesvol je eigen bedrijf. Zijn bestuurlijke carrière begon in de militaire diensttijd bij de Vereniging van dienstplichtige militairen. In de jaren zeventig raakte Jan  door Joop den Uyl geïnteresseerd in de politiek en werd hij lid van de Partij van de Arbeid.

De burgemeester prees Jan om diens onvermoeibare inzet voor de PvdA. Jan wil dat in onze samenleving iedereen mee kan doen. Hij vindt dat mensen gelijkwaardig zijn en dat discriminatie uitgebannen moet worden. Als raadslid wist hij met enkele woorden in het debat de kern te raken: Geen lange betogen, wel een prikkelende opmerking om een politiek verschil even fijntjes te benoemen.

De burgemeester vond het spijtig dat Jan van Noort als hardcore fan van de Rolling Stones geen kaarten kom bemachtigen voor hun concert in de Arena. Maar gelukkig zijn daar nog de thuiswedstrijden van het Nederlands Elftal, een andere hobby van Jan. Nog een liefhebberij is vissen. Niet alleen met en simpele hengel in de wetering, maar ook vanaf een schip in de Ierse wateren, het liefst met zijn zoon Marco.

Leendert de Lange noemde Jan “een mooi mens” en “een zeer gewaardeerd raadslid” Jan staat altijd voor iedereen klaar en miste ondanks zijn ziekte de laatste jaren geen enkele vergadering. Met dank aan zijn vrouw Pauline, die hem elke keer brengt en haalt, aldus de burgemeester.