10 maart 2017

Buurt vraagt om camera’s langs Rijksstraatweg

Automobilisten mogen op de Rijksstraatweg in Wassenaar (tussen het Rozenplein en de Lange Kerkdam) niet harder rijden dan 50 kilometer per uur, maar velen houden zich daar niet aan. Het zijn vooral de zware vrachtwagens die daardoor geluidsoverlast veroorzaken en trillingen in de huizen. De buurtbewoners klagen steen en been en dringen aan op camera’s om de snelheid daadwerkelijk te beteugelen.

 

Een van hen is Stan Snelleman. Hij woont boven de kapperszaak op de hoek van de Van Zuylen van Nijeveltstraat en van wat de “fietsstraat”wordt genoemd, de parallelweg naast de A44. Hij kijkt uit op de fietstunnel, en die is hem een doorn in het oog. “De aanleg van de fietstunnel heeft de situatie hier erger gemaakt. Als er een zware vrachtwagen voorbij dendert zit ik te trillen op mijn stoel,” vertelt hij.

 

Snelleman heeft een schadeclaim ingediend wegens verzakking van zijn huis en zegt dat hij niet de enige is in zijn buurt. Zijn klaagzang krijgt bijval van Pleun van den Dool, die twee huizen verder woont. De overlast van het verkeer is ook toegenomen door de komst van woonwinkel Bright Living bij de kruising van de Rijksstraatweg en de Lange Kerkdam, zegt Pleun. De winkel fungeert ook als distributiecentrum en daardoor rijden er ook vrachtwagens vlak voor hun deur op de smalle “fietsstraat”, waardoor fietsers nu uitwijken naar de stoep.

 

De buurtbewoners denken te weten waar de schoen wringt:  “Het probleem bij de overheid is dat die uitgaat van rekenmodellen. En die modellen zeggen dat de overlast door trillingen, geluid en uitstoot van fijnstof binnen de perken blijft bij een maximumsnelheid van 50 kilometer per uur. Maar dat is theorie. In de praktijk wordt veel harder gereden”, zegt Stan Stelleman. “Veel automobilisten geven extra gas om hier het groene licht te halen”, zegt Pleun van den Dool terwijl hij vanaf de stoep voor zijn huis naar de verkeerslichten wijst. . “Waarom staan er wel camera’s langs de Rijkstraatweg op het stuk naar Den Haag, maar niet hier in de bebouwde kom ?” vraagt hij zich af.

 

De buurtbewoners vinden gehoor bij gemeenteraadslid Jan van Noort (PvdA). Hij wil dat de gemeente nu haar invloed aanwendt om de verkeerscamera’s geplaatst te krijgen.