Een tekort aan betaalbare woningen is een thema dat in veel gemeenten speelt. Afgezet tegen het landelijk gemiddelde scoort Wassenaar slecht: kopen is peperduur, woningen met een huur van € 750-1000 (middenhuur) zijn er bijna niet en de wachttijd voor een sociale huurwoning is opgelopen tot 6 jaar. De voorraad in de sociale sector is, mede door verkoop en sloop van sociale woningen, in Wassenaar sinds 2015 met 37 woningen verminderd. Er kwamen in 2021 ongeveer. 150 sociale huurwoningen beschikbaar voor nieuwe huurders. Daarvan gingen er 38 naar vluchtelingen op grond van de taakstelling vanuit het Rijk. Meer dan de helft van vrijkomende sociale huurwoningen gaat naar Wassenaarders (56 %).
Henri van Smirren, lijsttrekker PvdA. “Er is schaarste en veel onvrede. Jongeren in Wassenaar houden er rekening mee dat er voor hen geen woning in ons dorp is weggelegd. Het is aan de politiek om een oplossing te bieden. Niet door klakkeloos te roepen dat alle woningen aan Wassenaarders moeten worden toegewezen. Dat is een schijnoplossing en in strijd zijn met de Huisvestingswet. Hierin is immers bepaald dat een gemeente maximaal 25% van de woningen mag bestemmen voor lokaal maatwerk (eigen inwoners). Als je niet 6 jaar kunt wachten tot je een keer aan de beurt bent voor een sociale huurwoning ben je op de regio aangewezen. De enige oplossing is het bouwen van woningen, het splitsen van woningen en het bieden van tijdelijke huisvesting om de periode naar een eigen woning te overbruggen.”
Roy Pillen, nummer 2 op de lijst van de PvdA: “Er zijn een beperkt aantal locaties waar nog kan worden gebouwd. Het katholiek onderwijs in Wassenaar heeft plannen om de Sint Jozef en de Sint Jan Baptistschool in één Integraal Kind Centrum onder te brengen. Hierbij wordt o.a. gekeken naar het Huibregtseveld. Als daar kan worden gebouwd komen de plekken waar de Jozefschool en Baptist nu staan vrij voor woningbouw. Voor de PvdA ligt de prioriteit op die bouwlocaties bij appartementen. Hierdoor zullen er eengezinswoningen vrijkomen die weer kunnen worden bestemd voor jonge gezinnen. Uiteraard moet het betaalbaar zijn én energieneutraal. Wij hebben een plan dat optelt tot ca. 900 duurzame wooneenheden tot 2030. Het vergt politieke moed en daadkracht om het te realiseren.