16 juli 2014

B en W: Geen camera’s bij winkels

Er komt voorlopig geen cameratoezicht bij de winkels in Wassenaar. Burgemeester en Wethouders (B en W) zien geen aanleiding hiertoe over te gaan. Ze schrijven dat in antwoord op schriftelijke vragen van PvdA-raadslid Jan van Noort.
Die zag die aanleiding wel. Op 26 mei was er ‘s nachts een inbraak in een telefoonwinkel in de Langstraat. Voor Jan van Noort is het onaanvaardbaar dat hardwerkende ondernemers de dupe worden van brutale misdaad. Hij denkt dat inbrekers en dieven zich wel twee keer bedenken voordat ze hun slag slaan, als ze weten dat ze gefilmd worden. De veiligheid van de winkeliers moet wat hem betreft zwaarder wegen dan het belang van de privacy van het winkelende publiek.
Maar volgen B en W gaat het niet alleen om de privacy. De misdaadcijfers en de ,,huidige veiligheidssituatie’’ geven nu geen bijzondere aanleiding om een discussie te starten over de wenselijkheid van camera’s. Dat zou kunnen veranderen als uit een analyse van de politie zou blijken dat de inzet van camera’s wel effectief is.