3 februari 2015

Op bres voor sociale woningbouw

Jan van Noort, gemeenteraadslid voor de PvdA, maakt zich zorgen. Hij is bang dat jonge mensen uit Wassenaar straks niet neer in deze plaats kunnen wonen, omdat er geen betaalbare woning voor hen is.

Voor hem ligt een nieuw rapport van de Woonbond. Daarin staat dat het aantal huurwoningen in ons land de afgelopen tien jaar gedaald is. Tegelijkertijd daalde het aantal huurwoningen met een lage huur en steeg dus het aantal met een hoge huur. Ook in Wassenaar gaat het niet goed. Vorig jaar is bij het begin van de nieuwe raadsperiode afgesproken dat het aandeel van de sociale woningen hier omhoog moet naar 30 procent. Jan van Noort heeft er een hard hoofd in, dat de gemeente dat gaat halen.

,,Nu staat alleen het project Bellelaan op stapel met 30 voorziene woningen in de sociale huursector. Dat is lang niet genoeg als we willen voorkomen dat straks alleen nog mensen met een dikke portemonnee in ons dorp terecht kunnen. Vandaar dus het plan van de PvdA om ook naast het zwembad betaalbare huizen te bouwen.’’

Jan van Noort wijst op de toenemende vraag naar betaalbare huurwoningen. Ouderen blijven langer zelfstandig wonen en hebben vaak behoefte aan een kleiner huis. Daarnaast zijn er huizen nodig voor vluchtelingen en voor mensen die zich gedwongen zien te verhuizen na een echtscheiding.

,,Dan is het raar dat er een voorstel ligt om een kleine woning met een lage huur een andere bestemming te geven,’’ zegt Jan van Noort. Hij doelt op het adres Suykstraat 21, waar een kantoortje voor de SWZ zou moeten komen. ,,Huizen zijn er om in te wonen. Vergaderen kan ook ergens anders.’’