Een van de nieuwe gezichten op de kieslijst van de PvdA is Roy Pillen. Al 20 jaar woonachtig in Wassenaar neemt de geboren en getogen Achterhoeker een portie gezonde nuchterheid met zich mee. O.a. actief als voorzitter van de Stichting Katholiek Onderwijs Wassenaar is een van zijn drijfveren kinderen goed onderwijs bieden. Maar, hij maakt zich ook grote zorgen over klimaatverandering en de effecten hiervan.
Daarbij komen persoonlijke betrokkenheid en deskundigheid samen: na zijn afstuderen aan de Universiteit Twente, binnen de vakrichting milieubeleid, is hij dagelijks bezig met duurzaamheidsvraagstukken. Zijn kennis en ervaring wil hij graag inzetten voor de gemeente Wassenaar. Daarbij draait hij al enige tijd mee in de PvdA-fractie.
Roy: “Afgelopen oktober lag er een PvdA voorstel voor in de gemeenteraad met als onderwerp ‘monitoring energietransitie en CO-2-reductie Wassenaar’. Ondanks steun was er helaas geen meerderheid voor dit voorstel. Dat is een gemiste kans. Met een ‘transitie-monitor’, zoals de CO-2 prestatieladder, breng je helder in kaart hoe en waar de CO-2-uitstoot plaatsvindt. Door periodiek te meten krijg je zicht op het effect van maatregelen en bouw je waardevolle kennis op”.
Roy vervolgt: “Van belang is dat de gemeente zelf ook meer ambitie toont. Niet alleen met haar eigen gebouwenvoorraad maar bijvoorbeeld ook door andere partijen te stimuleren in te zetten op hogere ambities zoals met energie neutraal bouwen. Waarbij de totale levensduur en bijbehorende exploitatielasten van het gebouw centraal staan en niet de eenmalige investeringskosten.
De PvdA zet daarbij bijvoorbeeld in op samenwerking met corporaties en ontwikkelaars als het gaat om duurzame woonvormen voor starters en ouderen. De gemeente Wassenaar kan bij vrij te komen locaties voorwaarden stellen als het gaat om intergenerationeel wonen of kijken hoe een project als ‘Uut-huuskes’, een project waar lokale jongeren tot 28 jaar een tijdelijke kleine flexwoning krijgen voor maximaal 5 jaar, een passend concept voor Wassenaar kan zijn. Daarmee wordt jongeren een steuntje in de rug gegeven als ze voor het eerst zelfstandig willen gaan wonen. Met meer, en anders, bouwen in combinatie met hogere eisen aan duurzaamheid vangen we 2 vliegen in 1 klap”.