15 december 2014

In bres voor kinderen van minima

PvdA-gemeenteraadslid Jan van Noort springt in de bres voor kinderen, van wie de ouders minder overhouden dan het sociaal minimum. Deze kinderen moeten wat hem betreft net als andere kinderen gewoon mee kunnen doen aan allerlei activiteiten, zoals het behalen van een zwemdiploma, lid zijn van een sportclub of andere vereniging.
Om dat te bereiken zou de gemeente de raad moeten opvolgen van de Kinderombudsman, die pleit voor een ,,kindpakket’’ dat per gemeente vastgesteld kan worden. De gemeente Wassenaar kan dan dus zelf bepalen wat precies de inhoud wordt van dat pakket, waarbij gedacht kan worden aan bijvoorbeeld (winter-)kleding, zwemlessen, of een fiets.
Jan van Noort heeft een motie opgesteld die de steun krijgt van GroenLinks en Passie voor Wassenaar. Daarin krijgen Burgemeester en Wethouders (BenW) de opdracht om nog voor de zomervakantie met een concreet voorstel te komen. Wassenaar treedt dan in de voetsporen van onder meer Amsterdam, Groningen en Nuenen. In die plaatsen is zo’n kindpakket eenvoudig aan te vragen en gaat dat rechtstreeks naar het kind.
Volgens de Kinderombudsman groeit in Nederland een op de negen kinderen op in armoede. Het gaat niet alleen om kinderen van wie de ouders moeten rondkomen van een bijstandsuitkering. Het kunnen ook kinderen zijn van zelfstandige ondernemers of van woningbezitters die hun huis niet verkocht krijgen.