2 april 2015

‘Historisch bezoek’ aan Binnenhof

Iedereen kent van de televisie de halfronde, plenaire, zaal van de Tweede Kamer, waar de belangrijkste debatten plaatsvinden. Een bezoek aan de wandelgangen en de werkruimtes van onze volksvertegenwoordigers is slechts weggelegd voor een select gezelschap, tenzij daarvoor een speciale afspraak wordt gemaakt. En dus maakte de plaatselijke afdeling van de PvdA dankbaar gebruik van een uitnodiging van het Friese Kamerlid Lutz Jacobi om een kijkje  te nemen achter de schermen van het politieke bedrijf.
Voorzitter Wilma Bergveld van de PvdA in Wassenaar was vooral onder de indruk van de Handelingenkamer. In deze oude bibliotheek van het voormalig ministerie van Justitie is alles vastgelegd, en ook nog eens terug te vinden, wat in de loop der jaren is gezegd in de Eerste Kamer en de Tweede Kamer. Het gebouw dateert van de 19e eeuw en de toenmalige rijksbouwmeester werd kennelijk geïnspireerd door China. De aankleding is rood-groen, de handgrepen hebben de vorm van drakenklauwen en elders zijn schubben en drakenkopjes te zien. Wilma, een enthousiaste amateur-fotograaf, greep direct naar de camera (foto). Op veel andere plaatsen in het historische gebouwencomplex is fotograferen taboe.
Natuurlijk werd bij het bezoek niet de fractiekamer van de PvdA overgeslagen  Daar hangen alle verkiezingsaffiches uit vervlogen tijden.
De geschiedenis van de gebouwen aan het Binnenhof gaat terug tot de Middeleeuwen. Na de Tweede Wereldoorlog zijn veel van die gebouwen aan elkaar verbonden, en zo is één groot complex ontstaan, dat onderdak biedt aan ons parlement. Dat hele complex, met een kruip-door-sluip door van verbindingsgangetjes, is toe aan een opknapbeurt. Zoals de zaken nu staan gaat alles in 2018 op de schop Dan zal gedurende een reeks van jaren een bezoek als van de Wassenaarse PvdA niet mogelijk zijn.