Altijd trouw lid gebleven

8 november 2020

Het zijn barre tijden, maar ze krijgen geen vat op het goede humeur van de 91-jarige Cathrien Huininga-Bos. Ze moest recent om gezondheidsredenen haar eengezinswoning verlaten, en woont nu in het verpleeghuis Sophieke.

Daar mag zij, vanwege corona, slechts één persoon per dag ontvangen, als de verslaggever haar bezoekt. De tv gaat uit en het tablet waarop ze wordfeud speelt, wordt terzijde gelegd naast het boekje met sudoku-puzzels. Het is tijd om te vertellen over haar 75-jarige lidmaatschap van de PvdA, ofwel tijd om te vertellen over haar leven, want die dingen blijken naadloos samen te vallen.

Cathrien vertelt over haar vader, die als landarbeider een actief lid was van de SDAP, de Sociaal-Democratische Arbeiderspartij, die de voorloper was van de na de oorlog opgerichte Partij van de Arbeid. Haar moeder was niet minder politiek actief als voorzitter van de Vrouwenbond.

“Ik was de middelste van drie dochters”, zegt Cathrien, “en we waren allemaal rooien”. Buitenbeentjes dus in het gereformeerde dorp Sint Maartensdijk op het eiland Tholen, waar Cathrien opgroeide. In die tijd was studeren niet vanzelfsprekend, en er moest wel brood op de tafel komen. Zoals zoveel meisjes ging Cathrien als 16-jarige “in betrekking”.

Ze verhuisde naar Den Haag en werd dienstmeisje bij welgestelde mensen: “Ik kan nog steeds de huizen aanwijzen in Rijksdorp en De Kievit waar ik vroeger gewerkt heb.”

Sinds haar huwelijk, in 1954, woont Cathrien in Wassenaar. “En als daar een vergadering van de PvdA was, ging ik er naar toe”, zegt ze. Speldjes die zij van de partij kreeg bij jubilea van haar lidmaatschap, liggen als stille getuigen voor haar op de rollator. En ze laat niet zonder trots een foto zien die Jan Stegeman, die beroemd was om zijn beeldreportages in binnen- en buitenland, tijdens een bijeenkomst van de PvdA van haar maakte.

Cathrien is de partij van Vadertje Drees trouw gebleven in goede tijden en slechte tijden. Voor de sociaal-democraten in Wassenaar dus alle reden om haar, met de viering van 75 jaar PvdA in deze gemeente in het vooruitzicht, een kleine bloemenhulde te brengen (foto).